U kunt ervoor kiezen om voor langere tijd aan een energiecontract vast te zitten. Zo betaalt u bijvoorbeeld gedurende een of drie jaar hetzelfde bedrag. Zo is het vooraf duidelijk welk prijskaartje er aan uw energie vast zit. Dit zorgt voor enige zekerheid. De inkoop van energie op lange termijn gebeurt op de ENDEX-beurs. Het voordeel is dat de afnemer dan niets merkt van hevige prijsstijgingen. Vanzelfsprekend is het grote nadeel dat er ook niet geprofiteerd wordt van prijsdalingen.
Wanneer de prijs op de ENDEX-beurs erg laag is en er geen sterke prijsdalingen meer worden verwacht, kan het voordelig zijn om vast in te kopen. Als de prijs na het inkoopmoment stijgt, profiteert u nog steeds van het lagere tarief. Ook voor bedrijven die alleen overdag energie verbruiken (dus tijdens de piekuren) kan een vaste inkoopstrategie een goede keuze zijn. Een variabele strategie brengt dan relatief weinig voordelen met zich mee.
Naast de vaste, bestaat er een variabele inkoopstrategie. Hierbij verschillen de prijs voor energie per uur. Als u vandaag energie inkoopt tegen een bepaalde prijs, krijgt u die de volgende dag geleverd. Dan koopt u elektriciteit in op de EPEX-beurs, voor gas is dat op de LEBA-beurs. Deze strategie gaat met meer onzekerheid gepaard, maar er kan wel meer geprofiteerd worden van dalingen in de energieprijzen.
Vooral wanneer een bedrijf veel draait buiten de piekuren (bijvoorbeeld ’s nachts) kan er goed voordeel gehaald worden uit de variabele inkoopstrategie. Daarnaast ligt gemiddeld gezien de prijs van de EPEX-beurs iets lager dan de ENDEX-beurs. Tevens is het verstandig om variabel energie in te kopen als de verwachting is dat de prijs gaat dalen.